Maszkban próbáló színészek, koronavírusos rendező, a világjárvány és Shakespeare. Szerelem a koronavírus idején címmel a világjárvány korszakát dokumentáló filmet forgattak a kulisszák mögött a Nemzeti Színházban, amely a Rómeó és Júlia próbafolyamatát mutatja be. Az ötvenperces alkotás csaknem egy éven át készült a pandémia idején.

A teátrumok ugyan a járványügyi helyzetben nem tudtak a megszokott módon működni, a Nemzeti Színház ebben az időszakban a kulisszák mögött próbált, és kreatív munkára fordította energiáját. A teátrum egyedülálló vállalkozásba kezdett: Vidnyánszky Attila Rómeó és Júlia című, a pandémia idején elkészült, legújabb produkciójáról dokumentumfilmet készített.

„Már 30 éve benne vagyok a szakmában, sok mindent láttam, de ilyen időszakot, hogy így kelljen próbálni, így kelljen vigyázni egymásra, ilyen óvintézkedéseket kelljen betartani, mint a koronavírus idején, ilyet még nem éltem meg. Az utolsó pillanatig kíméltük az idősebb színészeinket, és nem hívtuk be őket dolgozni. Nehéz volt, de meg kellett tanulnunk a járvány adta körülmények között létezni. Egy biztos: néző nélkül nincsen színház” – emelte ki Vidnyánszky Attila, a darab Kossuth-díjas rendezője.

„Ez egy ilyen rettenetes időszak, amikor az embernek át kell vészelnie valahogy remegve és imádkozva, hogy ne kapja el a vírust” – mondja a filmben a Lőrinc barátot alakító Blaskó Péter.

A színészekre tehát nem mindennapi feladat hárult: többen közülük elkapták a vírust, sőt maga a rendező is, ezért a próbafolyamat egy része az online térben zajlott.

„Kellemetlen betegség volt, és azóta is mindenkinek mondom, hogy vegyék komolyan és vigyázzanak magukra, mert ez nem egy semmilyen influenza” –hangsúlyozta Szabó Sebestyén László, Benvolio megformálója.

A bemutató folyamatosan tolódott, december 4-ről január 15-re, majd február 12-re. Ekkor egy házi főpróba erejéig megmutatták az alkotók, hol is tartanak az előadással. A dokumentumfilmet készítő csapat – Bánfalvi Laura, Talán Csaba, Vági Barbara és Sallai Zsófia – pedig mert merészet álmodni, és filmre vitte a nem mindennapi körülmények között elkészült előadást a kezdetektől a házi főpróbáig.

„Az eredeti cél az volt, hogy a kommunikáció részeként készüljön egy olyan dokumentumfilm, ami megmutatja, hogy Vidnyánszky Attila Rómeó és Júliája hogyan készül el a Nemzeti Színházban, de időközben megfogalmazódott bennem, hogy ez nem pusztán egy dokumentumfilm, hanem kordokumentum lesz” – mondta Bánfalvi Laura, a film koncepciójának megálmodója, a Nemzeti Színház operatív marketing- és kommunikációs vezetője.

A teátrum színészei nem voltak könnyű helyzetben, hiszen a házi
bemutatón közönség és nézői visszajelzés nélkül kellett megteremteniük magukban
a feloldásra váró belső feszültséget, olyan emberekké kellett válniuk, akik
töréssel a lelkükben élik meg életük további pillanatait.

Ám a szereplők erős jelenlétet és színészi tudást, tudatosságot igénylő hiteles ábrázolását Herczegh Péter, Szász Júlia, Nagy Mari, Blaskó Péter, Horváth Lajos Ottó, Tóth Auguszta, Rubold Ödön, Berettyán Nándor, Berettyán Sándor, Szabó Sebestyén László, Bordás Roland, Rácz József, Szép Domán kiválóan oldották meg, melynek köszönhetően a pandémiás helyzetben egy merőben új shakespeare-i világ született a Nemzeti Színház deszkáin.

Vidnyánszky Attila és alkotótársai Shakespeare egyik
legismertebb szerelmi tragédiáját új megvilágításba helyezték: a próbafolyamat
során a hétköznapi szerelmi történeten túl olyan „párbeszédet” alakítottak ki,
mely a két fiatalon keresztül a szerelem, a szeretet győzelmét mutatja be a
halál és a széthúzás fölött. A Nemzeti Színház előadása olyan újfajta szemszögből láttatja
a lelki folyamatokat, melyek által mi magunk is közelebb kerülhetünk saját
életünk tragédiáinak újra értelmezéséhez.

A Szerelem a koronavírus idején című dokumentumfilmet 2021. június 8-án 21 órakor láthatják az M5 kulturális csatornán, majd június 9-én 19 órától a TV2 Play-en lesz elérhető.

Fotók: Eorifoto