2023. július 20. és augusztus 31. között rendezik meg a Salzburgi Ünnepi Játékokat. 15 helyszínen 213 zenei és színházi előadás várja a közönséget.

A klasszikus zenei programban születése századik évfordulója okán kiemelten szerepelnek Ligeti György kompozíciói. A fesztivál a zeneszerző életművét a lehető legteljesebb mértékben, a korai darabokkal kezdődően mutatja be olyan művészek közreműködésével, mint a Les Siècles François-Xavier Roth vezényletével, Pierre-Laurent Aimard, Isabelle Faust, Johannes Hinterholzer és Alexander Melnikov, Jean-Guihen Queyras, Tabea Zimmermann, Patricia Kopatchinskaja és a Camerata Salzburg.

Az operabemutatók között 2023-ban is lesz Mozart-mű,

ezúttal a Figaro házassága, Martin Kušej rendezésében, aki nem először dolgozik Salzburgban. Két Shakespeare inspirálta Verdi-opera, a Macbeth és a Falstaff lesz műsoron, Krzysztof Warlikowski, illetve a fesztiválon hetedik alkalommal dolgozó Christoph Marthaler koncepciójában. Bemutatják Bohuslav Martinů operáját, A görög szenvedélyt, továbbá Gluck legismertebb, legnépszerűbb és leggyakrabban játszott színpadi művét, az Orfeusz és Euridikét. A rendezők Simon Stone, illetve Christof Loy lesznek. Koncertverzióban hallható Purcelltől az Indiai királynő, Bellini Rómeó és Júlia-feldolgozása, a Capuletek és Montague-k, valamint Berlioz A trójaiak című darabja.

A hagyományos Dóm téri Akárki rendezője maradt Michael Sturminger, a társulat viszont új lesz.

A színházi programot 2023-ban is klasszikusok és kortársak alkotják:

Lessing Bölcs Náthánja, Michael Haneke Szerelem című filmjének színpadi adaptációja, Brecht Kaukázusi krétaköre a Rimini Protokoll-lal a zürichi Theater HORA-val, illetve a berlini HAU-val koprodukcióban, egy Mareike Fallwickl-darab világpremierje, valamint a Magyarországon is jól ismert Sharon Eyal és Gai Behar, azaz a L-E-V új kreációja.

Az ünnepi játékok állandó fellépői, a Bécsi Filharmonikusok, a Mozarteum Zenekara és a Camerata Salzburg mellett a Gustav Mahler Jugendorchester, az SWR és az ORF zenekarai, a Nyugat–Keleti Diván Zenekar (szólisták: Daniel Barenboim és Martha Argerich), a Bostoni Szimfonikus Zenekar (vezényel: Andris Nelsons, közreműködik: Anne-Sophie Mutter) és a Berlini Filharmonikusok (vezényel: Kirill Petrenko) is koncertet adnak.

Érkezik Salzburgba Daniil Trifonov, Pierre-Laurent Aimard, Jevgenyij Kiszin, Igor Levit, Schiff András, Grigorij Szokolov, Arkagyij Volodosz, Renaud Capuçon, Alexandre Kantorow, Mitsuko Uchida és Jonathan Biss.

Magyar vonatkozású koncert Isabelle Faust, Tabea Zimmermann és Jean-Guihen Queyras hangversenye, amelyen Kodály Zoltán, Bartók Béla és Ligeti György szólószonátáit játsszák.

2023-ban is lesznek mesterkurzusok fiatal énekeseknek, és megrendezik a fiatal karmesterek versenyét. Megemlékeznek a fesztivál egyik ötletgazdája, Max Reinhardt színházi rendező születésének 150. évfordulójáról, többek között egy felolvasással, amelyen az emigrációban írt levelei hangzanak el.

2023-ban sem maradnak el a társadalmi témákat boncolgató tudományos-közéleti előadások és műelemzések. Lesz tematikus filmválogatás, a Kapitelplatzon pedig esténként ingyenes vetítéseket tartanak, itt korábbi produkciókat láthat a közönség.

Nyitókép: Ligeti György 2003. szeptember 13-án. Fotó: MTI/EPA/Alexander Rüsche