A fehéroroszországi Bresztben 24. alkalommal rendezték meg a Belaya Vezha Nemzetközi Színházi Fesztivált 2019. szeptember 7 és 15. között.

Magyarországot a Váci Dunakanyar Színház és a Bartók Kamaraszínház közös Csehov: Ványa bácsi előadása képviselte, mely a szakmai zsűri döntése alapján elnyerte a legjobb előadásnak járó díjat.

„Nagyon büszke vagyok rá, hogy a Váci Dunakanyar Színház újra részt vehetett ezen a rangos nemzetközi fesztiválon. Fantasztikus érzés, hogy ilyen sok ország színházi társulatai között versenyezhettünk. A közönség reakciója alapján sejtettük, hogy kapunk valamilyen elismerést, de azért a fődíjra nem számítottunk. Remélem, hogy a jövő évi, 25. jubileumi fesztiválra is meghívást kapunk” – mondta a fesztiválon elért siker kapcsán Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója.

„Hatalmas elismerés ez a díj mindkét intézmény, a Váci Dunakanyar Színház és a Bartók Kamaraszínház számára is. Igazi visszaigazolás a szakmai sikerről, hogy két magyarországi színházi fesztiválon való szereplés után egy nemzetközi fesztivál fődíját hozta el az előadás. Izgalmas volt, hogy ugyan magyarul játszottunk, feliratozásra szinte nem is volt szükség, hiszen a közönség által jól ismert darabról van szó. Óriási dolog, hogy azon a nyelvterületen, ahonnan származik a mű az előadás ekkora sikert aratott” – mondta Sipos Imre, az előadás címszerepét alakító színművész, a Bartók Kamaraszínház művészeti igazgatója.