Már regisztrálhatnak a programban részt venni kívánó előadó-művészeti szervezetek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) idén elindított programja minden általános iskolás számára biztosítja, hogy eljuthasson kulturális intézményekbe.

Kásler Miklós miniszter szerdán a programról tartott
sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az oktatási infrastruktúra
fejlesztésére az elmúlt időszakban több száz milliárd forintot fordított
a kormány, ezzel párhuzamosan elkészült a Nemzeti alaptanterv
munkaanyagának átdolgozott tervezete, amely a klasszikus egyetemes,
európai és magyar értékeket fogja tükrözni.

A miniszter kiemelte azonban annak fontosságát, hogy a diákok a tanórákon kívül játszva, szórakozva is ismereteket szerezhessenek. Ezt a célt szolgálja a Lázár Ervin Program, amely az összes általános iskolás tanuló számára lehetővé teszi, hogy évente egyszer eljuthasson színházi, tánc- vagy cirkuszi előadásra, őshonos állatok bemutatóhelyeire. Minderre a kormány idén 6 milliárd, 2020-tól beépülő jelleggel évente 5,5 milliárd forintot szán – tette hozzá. A program nemcsak az állami fenntartású oktatási intézményeket érinti, hanem az összes 1-8. osztályos diákot, több mint 700 ezer gyermeket. Kásler Miklós felidézte, hogy tavasszal lezajlott a Lázár Ervin Program kísérleti projektje hat kulturális intézmény és 10 ezer gyermek részvételével, közülük sokan életükben először jutottak el színházba.

ekete Péter kultúráért felelős államtitkár
emlékeztetett arra, hogy Magyarországon az állami fenntartású színházak,
bábszínházak száma meghaladja az ötvenet. Ezek a társulatok eddig is
rendkívül sok gyerekelőadást tartottak, amelyeken évente mintegy 300
ezer gyerek vesz részt. Ez is magas szám, de a Lázár Ervin Programnak
köszönhetően ezentúl mind a 700 ezer általános iskolás évente el fog
jutni ezekre az eseményekre – jegyezte meg.

Fekete Péter az MTI-nek elmondta: természetesen nem csak az állami
fenntartású kulturális intézmények jelentkezését várják a Lázár Ervin
Programban.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár hozzátette: az iskola nem csupán tantárgyak halmaza, annál sokkal több, ahogy az Emmi több államtitkárságának együttműködésével elindult program is a kultúrafogyasztóvá nevelést, a tanórai kereteken túlmutató információátadást szolgálja.

Hajnal Gabriella, a Lázár Ervin Programot lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke elmondta: első körben a kínálatot kell felmérni, ezért az első pályázati ütemben a projektben részt venni kívánó előadó-művészeti és őshonos állatok bemutatását ellátó szervezetek regisztrálhatnak a KRÉTA felületen. A jelentkezések bírálatát a miniszter által felkért szakmai bizottság végzi, majd ezt követően az iskolák tudnak az így felkínált programokra jelentkezni, várhatóan már november közepétől – jelezte Hajnal Gabriella.

Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond