Szeptember 30-tól látható a LéviStory a Veszprémi Petőfi Színházban.

A klezmermusical zenéjét Jávori Ferenc szerezte, és Kerényi Miklós Gábor rendezésében kerül színpadra. A történet Kállai István és Kállai Gábor ötlete alapján született meg, melyhez Müller Péter Sziámi írta a szöveget.

„Nagyon izgalmas volt, hogy meg tudunk-e felelni a kihívásnak, hiszen a farmernadrág a világ legismertebb ruhadarabja. Ennek a kitalálásáról, a világhírűvé válásáról egy izgalmas musicalt csinálni nagyon nagy feladat volt, de úgy gondolom – és az előbemutatók is ezt mutatják –, jó irányba halad a musical” – fogalmazott a rendező, Kerényi Miklós Gábor.

A történet egyik kulcspontja az elvándorlás egy új földre a jobb élet reményében. A főszerepben, Levi Straussként Kerényi Miklós Mátét láthatja a közönség, aki úgy gondolja, nem lehet megérteni azt a hatalmas terhet, melyet az akkori emberek vállaltak magukra otthonuk elhagyásával.

„Minden korosztálynak üzen valamit ez az előadás. A fiataloknak azt, hogy ha önmagad maradsz, és nem hasonulsz meg, akkor meg tudod valósítani az álmaidat. Az idősebbeknek pedig azt, hogy gyermekeinket engedni kell álmodni, csinálni a dolgukat, hagyni, hogy éljenek, mégis nyújtsunk nekik mindig segítő kezet”– mondta el a Davidovics rabbi szerepét megformáló Szabó P. Szilveszter. Hozzátette: „A klezmerzene önmagában is fantasztikus, és olyan humorral, iróniával, dallammal tör be, amibe a nézők könnyedén beleélhetik magukat.”

Az erős, gyermekei jólétét mindig szem előtt tartó édesanya karakterét kettős szereposztásban Szulák Andrea és Módri Györgyi alakítja. „Ami nagyon megérint engem a darabban, az a keménység, ahogy ez az anya fellép ezen az idegen helyen, az erő és kitartás benne, hogy az új helyen is élni kell, meg kell találni a lehetőségeket” – fogalmazott Módri Györgyi.

Fotók forrása: Veszprémi Petőfi Színház