A Vígszínház szeptember 14-én megtartotta évadnyitó társulati ülését. A 2022/23-as évadban a színház a három játszóhelyén nyolc bemutatót tervez. A Vígszínházban október 8-án Bodó Viktor rendezésében mutatják be Kafka A kastély című művét, míg a Pesti Színházban október 22-én egy kortárs angol színmű, az Inkognitó premierjét láthatják a nézők Szőcs Artur rendezésében.

Decemberben mutatják be Shakespeare Szeget szeggel című művét, melyet Rudolf Péter állít színpadra, míg a Pinokkió Keresztes Tamás rendezésében és Presser Gábor zenéjével februárban debütál a Vígszínházban. A Pesti Színházban az Egy szerelem három éjszakája ifj. Vidnyánszky Attila, a Macska a forró bádogtetőn Valló Péter rendezésében lesz látható. A Házi Színpadon két kortárs magyar dráma ősbemutatója, a K utazásai és a Béranyák kerül színpadra novemberben.

„Nem sorolom fel a nyilvánvaló nehézségeket, amikkel szembe kell néznünk. A legnagyobb nehézség, hogy még csak nem is tudjuk pontosan, mekkora a baj. Kompromisszumokat kell kötnünk, hogy játszhassunk. De amíg néző jön, mi játszunk. Megtartjuk a bemutatóinkat” – emelte ki Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója.

A Vígszínházban már elkezdődtek A kastély próbái. Kafka regényét Bodó Viktor állítja színpadra a tőle megszokott abszurd fantáziával és groteszk humorral. Az előadás a 2020-as hamburgi rendezésének majdnem hűséges másolata. A kastély díszlete egy hatalmas, bonyolult állványzat, mely ugyanolyan átláthatatlan, mint maga kafkai mű, egy „jó értelemben vett téboly”. A történet szerint egy sötét, havas téli éjszakán K, a földmérő megérkezik a faluba, ami fölött Westwest gróf kastélya tornyosul. K-t földmérési munkákra rendelték oda, de bármennyire is igyekszik feljutni a kastélyba, nem sikerül kapcsolatba lépnie a megbízóival, csak a helyiekkel, akik viszont gyanakodva fogadják. Az előadás szereplői: ifj. Vidnyánszky Attila, Hegedűs D. Géza, Méhes László, Radnay Csilla, Kovács Patrícia, Bach Kata, Bölkény Balázs, Karácsonyi Zoltán, Zoltán Áron és Borbiczki Ferenc.

A Pesti Színházban október 22-én debütál Nick Payne Inkognitó című darabja. Az „agyszerű” színjáték középpontjában Albert Einstein agyának elrablása áll. A Szőcs Artur rendezte előadás történetének meg- és felfejtése nemcsak a nézőknek, hanem a színművészeknek is nagy kaland, hiszen a közel 20 karaktert mindössze négyen, Kovács Patrícia, Márkus Luca, Horváth Szabolcs és Nagy Ervin játsszák.

A Vígszínházban december 9-én Rudolf Péter rendezésében mutatják be a Szeget szeggelt, Shakespeare utolsó, cseppet sem felhőtlen vígjátékát, melynek középpontjában egy igazi nagy politikai játszma áll. És persze őrült vágyak, ravasz manipulációk, néhány nevetséges balfácán, a szerelem vagy annak illúziója. A Magyarországon ritkán játszott mű rendhagyó feldolgozása a tervek szerint valódi csoportszínházi előadásra ad lehetőséget, világa egyszerre idézi a múltat és a mát, hiszen a hatalom működése Jakab király trónra lépése óta vajmi keveset változott.

A Pinokkió az egyik legnépszerűbb, a legtöbb nyelvre lefordított és talán a legnagyobb példányszámban eladott irodalmi mű, mégis kevesen ismerik az eredeti történetet. A februári bemutató alkotócsapata – Keresztes Tamás, Presser Gábor, Sztevanovity Dusán, Kovács Krisztina és Péterfy Gergely – hónapok óta dolgozik a Pinokkió vígszínházi változatán. A műből saját, új zenés változat készül Carlo Collodi eredeti meséje alapján. „A történetet közösen formáltuk a saját történetünkké, a dalok nagy része már elkészült, most a jelenetek kidolgozásának fázisában vagyunk” – emelte ki a rendező, Keresztes Tamás.

A magyarországi bemutatója idején, 1961-ben formabontónak számító első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében mutatják be a Pesti Színházban. „Egy olyan anyagot kerestem, ami fiatalemberek szemszögén keresztül mutatja be, miként lehet átvészelni egy olyan időszakot, amikor a világ szétesőben van.” A Radnóti Miklós sorsa által ihletett mű különös hangzású slágerei december 17-én a Pesti Színházban Kern András, Lukács Sándor, Hegedűs D. Géza, Nagy-Kálózy Eszter, Hirtling István, Orosz Ákos, Ertl Zsombor, Gyöngyösi Zoltán és Varga Járó Sára előadásában lesznek hallhatók.

A magyar színházművészet tele van emlékezetes Tennessee Williams-előadásokkal. A Pesti Színházban Valló Péter rendezésében a legendás Macska a forró bádogtetőnt fogják bemutatni. A történet szerint Maggie bármire képes a házasságáért: talpon marad a jég hátán is vagy akár a forró bádogtetőn. „Tennessee Williams főiskolás korom óta az egyik kedvenc íróm. Ez a darabja három tönkrement házasságot és az azok megmentéséért folytatott küzdelmeket elemzi. Úgy gondolom, ehhez a nézők biztosan fognak tudnak kapcsolódni, hiszen kapcsolatainkban mindannyian átélünk hasonló konfliktusokat” – meséli a rendező.

A Vígszínház eltökélt művészi szándéka, hogy a Házi Színpadot az elkövetkezendő években a kortárs magyar dráma műhelyévé tegye.

November 5-én Komán Attila K utazásai című drámai költeményének ősbemutatója lesz látható Gardenö Klaudia rendezésében. A különös elfogyástörténet főszereplője a Kövesi Zsombor által alakított K, vagyis egy 1211 kg-os kokainszállítmány, melynek útját Dél-Amerikától az Azori-szigeteken keresztül Budapesten át Erdélyig követhetjük. A MU Színházzal koprodukcióban készülő előadásban Dzsúdló új dala is hallható lesz. 

November 26-án Czukor Balázs rendezésében mutatják be a Béranyák című művet, amit a rendező Kovács Krisztina dramaturggal közösen jegyez. A szövegkönyvet valós dokumentumokból, történetekből kiindulva írják, melyek érintik az ukrán háború következtében kialakult helyzetet is. A szkeccsszerűen, rövid képekből felépülő előadás a béranyaság különböző aspektusait mutatja be.

Több népszerű előadást is kettőzött szereposztásban láthatnak az új évadtól. A padlásban Rádiós szerepében Medveczky Balázs, míg a szellemek csapatában Radnay Csilla, Bölkény Balázs és Dino Benjamin is színpadra lép. A dzsungel könyvében Maugliként Kövesi Zsombor, Baluként Stohl András, Bagiraként Kovács Patrícia, Akelaként Karácsonyi Zoltán, Káként Medveczky Balázs, Buldeóként Ötvös András, Sír Kánként Brasch Bence, Túnaként pedig Virágh Panna is látható lesz.

A Pál utcában is új fiúkat köszönthetünk: Fülöp Kristófot, Juhász Bencét, Kerek Dávidot, Krasznai Vilmost, Liber Ágostont, Nemes Tibort, Tóth Dominikot és Turi Pétert, akik mindannyian a Novák Eszter és Selmeczi György által vezetett negyedéves zenés színművész osztály növendékei.

A Vígszínház novemberi előadásaira a jegyértékesítés elkezdődött. Először a bérletesek tudnak vásárolni, szeptember 16-án reggel 10 órától pedig már mindenki számára elérhetők a jegyek.

További információ: https://www.vigszinhaz.hu/musor/index.php

A nyitóképen az előtérben Bodó Viktor, a színpadon az újságírók és a fotósok. Fotók: Vígszínház/Csibi Szilvia