Az elvált George megunja, hogy a nővére randikat szervez neki a szingli barátnőivel, ezért úgy határoz, akkor már inkább felbérel valakit a barátnő szerepére. Nem gondolja, hogy ebből akár el is indulhat valami.

Ujj Mészáros Károly a múlt évadban rendezett először a Rózsavölgyi Szalonban. Akkor a Gyerekek című darabot vitte színre. Stephen Enersen Apróbetűs szerelem című, október 8-án bemutatandó darabja a második rendezése itt. Így beszél róla:

„A párkapcsolati viszonyok milyenségéről szól ez a darab. A főszereplőnek, George-nak azzal kell megküzdenie, hagyja-e, hogy mások alakítsák az életét helyette vagy mégiscsak maga hozza meg a döntéseit. Az elvált férfit a pár évvel idősebb nővére kicsit erőszakosan össze akarja hozni valamely szingli barátnőjével. George ellenáll. És kitalálja – egy fogadás kapcsán –, hogy inkább vásárol magának egy szerelmet, felbérel egy színinövendéket, Meredith-t – aki elég későn, már a harmincas évei közepén iratkozott be a színiiskolába –, hogy színlelje a szeretőjét, játssza el ezt a szerepet.

A darabban abszolút fókuszba kerül a negyvenes–ötvenes férfi kapcsolati dilemmája, hogy nem is őrá kíváncsiak a nők, hanem arra, hogy milyen egzisztenciális hátteret épített fel magának. George szeretné, ha azt néznék benne, ki is ő valójában, mit érez, hogyan gondolkodik. A nézőtér egy része a színpad, élő háttér lesz a kilátás a Szervita térre. A közönség is kicsit George lakásában van, ahol a történet zajlik egy felújítás után, még ott maradtak a zsákokban a törmelékek – mi ezt különleges jelzésekkel oldjuk meg. Ismét el vagyok kényeztetve a szereposztással: Petrik Andrea és Schmied Zoltán között nagyon jól működik a színpadi kémia. Györgyi Anna magában egy jelenség. Kovács Máté a maga fiatalos energiáival remekül megtalálta a helyét ebben a csapatban. Mindannyian most dolgozunk először így, együtt.”

Schmied Zoltán: Meg kell tanulnunk egymást egy rövid próbaidőszak alatt

Schmied Zoltán szintén a múlt évadban játszott először a Rózsavölgyi Szalonban, a Kezdet című előadásban. Az Apróbetűs szerelemben ő a negyvenes George. 22 évesen megnősült, 34 esztendősen elvált, azóta egyedülálló. Otthonról dolgozik, gazdasági újságíró.

„Nagyon szeretem, hogy a Rózsavölgyi Szalonban olyan kollégákkal is játszhatunk együtt, akikkel korábban még nem. Meg kell tanulnunk egymást egy rövid próbaidőszak alatt, s ez rendkívül izgalmas és inspiráló. Ami pedig az Apróbetűs szerelmet illeti: az elvált George – akinek két felnőtt gyereke van – tulajdonképpen megunja, hogy a nővére randikat szervez neki a szingli barátnőivel. Elege lesz – miként ő maga fogalmaz – a középkorú emberek párkereső poklából. Úgy határoz, akkor már inkább felbérel valakit a barátnő szerepére. Nem gondolja, hogy ebből akár el is indulhat valami.

Az Apróbetűs szerelem humorosabban próbálja megmutatni, mennyire bonyolult és nehéz találnunk valakit azok után, hogy már felépítettünk egy családot, lettek gyerekek, aztán jött a válás. George szerint a nők nem abból indulnak ki, milyen is ő valójában, hanem olyannak szeretnék látni, amilyennek ők az ideális férfit elképzelik.”

Petrik Andrea: Játszom valakit, aki azt játssza, hogy játszik valakit

Először szerepel a Rózsavölgyi Szalonban Petrik Andrea. Ő játssza Meredith-t, aki korábban gimnáziumi irodalomtanárnő volt, de újabban visszatért az iskolapadba, egy színiiskolában tanul.

„A próbák során egyre több réteget fedeztünk fel a darabban, ami mindig izgalmas. Meredith is egyre több mindent árul el magáról a történetben. Eleinte azt hinné az ember, őt csak a színház érdekli, egy hidegvérű profi elképesztő elhivatottsággal, aki hitelesen akarja alakítani a felbérelt szerető szerepét is. Az igazi tehetségét azonban akkor látjuk meg, amikor bekúszik a szerelem az alkalminak induló viszonyába George-dzsal. Egyszerűen akkor a legjobb, amikor saját magát alakítja. De hát egy színész pontosan a valós érzelmektől tud még tehetségesebb és még izgalmasabb lenni. Végül is játszom valakit, aki azt játssza, hogy játszik valakit. Iszonyúan nehéz. De élvezem.”

Györgyi Anna: Sokaknak lesz ismerős a téma

A Rózsavölgyi Szalon nyitása, 2012 óta játszik a Szervita téri színházban Györgyi Anna. Tíz év alatt ez a hatodik szerepe. És a hetedik is meglesz még ebben az évadban, tavasszal.

„A Rózsavölgyi Szalon az egyik biztos pont az életemben. Nemrég a férjemtől, Kiss Csabától megkérdezte valaki, hol játszom én mostanában. Csaba azt felelte: hát az anyaszínházában, a Rózsavölgyiben. Az Apróbetűs szerelemben én vagyok a nővér, egy határozott, kemény ügyvéd, aki nem igazán bírja elviselni, hogy a szeretett öccsének – Schmied Zoltán játssza – nincs normális kapcsolata, és úgy dönt, összehozza valamelyik szingli barátnőjével. De az öcs ellenáll, és inkább ő szervez be magának egy felbérelt szeretőt. Nyilván azért ennél sokkal bonyolultabb minden, és a rétegek mélyén mégiscsak a negyvenes–ötvenes generáció társkereső óvatossága húzódik. Sokaknak lesz ismerős a téma.”

Kovács Máté: Belecsöppenünk egy abszurdba

Kovács Máté még a Színház- és Filmművészeti Egyetemre járt, amikor már játszott a Rózsavölgyi Szalonban, a Végszóban. Az Apróbetűs szerelemben Josht alakítja, Meredith fiatalabb iskolatársát.

„Akkor jó a vígjátéki helyzet, akkor derülnek ki a mélységei, ha komolyan játsszuk. Így vagyunk az Apróbetűs szerelemmel, amelyben én Meredith színiiskolai osztálytársát játszom. Ő később iratkozott be oda, Josh hamarabb kezdett a színészettel foglalkozni, és nagyon várja már, hogy legyen munkája színészként, és akkor belecsöppennek egy abszurdba, Meredith-t felbérlik szeretőnek, Josh pedig eljátssza a menedzserét. Legalábbis egy ideig. De inkább védelmezi a lányt.”

További részletek itt.

Fotók: Kallus György