A Radnóti Színház színészei ebben az évadban felelős állampolgárként állást foglalnak számukra is fontos társadalmi kérdésekben. Céljuk, hogy ráirányítsák a figyelmet közügyeinkre, közelebb hozva, kinagyítva, felhangosítva azokat.

Az október 3-án induló Közelebb a közügyekhez kampány fotósorozatára Csoszó Gabriella fotóművészt, aktivistát kérte fel a színház. Egy-egy üggyel több napon át foglalkoznak a közösségi oldalaikon. Választott ügyeik között vannak égető kérdéseket feszegető témák: az oktatás jövője, a tanárok helyzete, a lakhatási válság vagy a fiatalok elvándorlása. Vannak hosszú évek óta megoldatlan problémák: a roma felzárkóztatás, az állami gondozottak helyzete vagy az akadálymentesség. Kiemelik a bántalmazó kapcsolatokat, a gyűlöletkeltést, a túlfogyasztást és az internetfüggőséget, de megtalálható a nagyon személyes érintettség is ügyeikben, mint a nyugdíjasok helyzete, az élhető tereink vagy az erdő védelme is.

„Közelebb. Ez lett a Radnóti Színház idei hívószava. Minden évad elején keresünk magunknak egy fogalmat, amelynek a gondolatiságával azonosulni tudunk, amellyel megszólítjuk a közönséget, amely kapcsolódik a tetteinkhez. Segítségével újragondoljuk, miben vagyunk és mit akarunk; segít definiálni a jelent és azt a rövid távú jövőt, amit mi évadnak hívunk – fogalmazott Kováts Adél színész-igazgató a kampányról. – Amikor minden olyan sérülékeny, még könnyebben rostálódnak ki környezetünkből és figyelmünkből dolgok, ügyek, emberek, és sokszor épp a legsérülékenyebbek. Úgy érzem, nekünk, akik reflektorfényben állunk, lehetőségünk és ezért felelősségünk is a valósághoz az éleslátást választani, és közelebb hozni, kinagyítani, felhangosítani ezeket: szeretnénk egy figyelemfelhívó fotókampánnyal is kiállni fontos ügyek mellett.”

Fotók: Csoszó Gabriella